Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας κατά Παυλόπουλου (VIDEO)

Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας κατά Παυλόπουλου (VIDEO)
Τα επεισόδια επισκίασαν τον εορτασμό του πολιούχου του νησιού

 

Η πορεία που διοργάνωσε το «Ανοιχτό Τρίτο» σε συνεργασία με το Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, και άλλους συλλόγους, τίναξε στον αέρα το λαμπρό  κλίμα των εκδηλώσεων εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου, καθώς δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις.

του Γιώργου Αλβέρτη

Αφορμή για την διαμαρτυρία της φοιτητιώσας νεολαίας στη Σύρο αποτέλεσε η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο νησί και η ανακήρυξή σε επίτιμο δημότη της Σύρου από τη Δημοτική Αρχή: «Μια μέρα που σημαδεύει κάθε Δεκέμβρη που έρχεται και αποτελεί μέρα αγώνα και αντίστασης ενάντια στα σώματα ασφαλείας, για τη Σύρο αποτελεί μέρα γιορτής. Μιά μέρα που κάθε χρόνο η πόλη στολίζεται και λάμπει με «φανταχτερές» εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα και επιφανείς προσωπικότητες να κάνουν τους τοπικούς άρχοντες να τρίβουν τα χέρια τους για γλύψιμο και δόξα» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιδρώντες  στην , προσθέτοντας με νόημα: «Πρίν λίγα χρόνια ήταν ο Ιερώνυμος, η πόλη έλαμψε και αποστειρώθηκε, μετά ο Παπούλιας που τελικά «μας πρόδωσε» και τώρα ο Παυλόπουλος».

Στην πλατεία Μιαούλη λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια οι αστυνομικοί με τους διαδηλωτές (βίντεο) ενώ σοβαρότερα ήταν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην παραλία της Ερμούπολης (έξω από το Περί Τήνος) όπου ανταλλάχτηκαν κλωτσιές και γροθιές, κατά τη διάρκεια μετάβασης των διαδηλωτών στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ όπου πραγματοποιήθηκε τελικά η ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Σύρου.

Το πλήρες κείμενο  της πρωτοβουλίας «Ανοιχτό 3ο» που διενεμήθη στον κόσμο έχει ως ακολούθως:

«Κάθε χρόνο διατίθενται χρηματικά ποσά που ίσως μεμονωμένα να μην μπορούσαν να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες αλλά στο σύνολό τους να βοηθούσαν στην εξάλειψη βασικών κοινωνικών προβλημάτων. Σημαιοστολισμοί, επιχειρήσεις καθαρισμού και αποστείρωσης της πόλης τιμητικές γιορτές τεσσάρων χιλιάδων ευρώ είναι κάποια παραδείγματα.

Ολα αυτά την ίδια περίοδο που κόσμος στερείται βασικά αγαθά όπως ηλεκτρυίό ρεύμα, νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και στα πλάνα τους έχουν να μας στερήσουν ακόμα και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον (βλ. Βαρβαρούσα). Ενώ τα λεφτά να χαρίζονται για την ανάπτυξη και προβολή αρχόντων.

Σε αυτό το σημείο έρχεται να κολλήσει και ο υπερβάλλοντας ζήλος της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της παραλίας που προκειμένου να ολοκληρωθεί πιέστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (υπουργείο οικονομικών, τράπεζα της Ελλάδος περιφέρεια Ν.Α) για την χρηματοδότηση της. Ένα σχέδιο που δεν έχει σαν πρωταρχικό του σκοπό την διευκόλυνση των πολιτών, αλλά την μεγαλοπρεπή υποδοχή προσωπικοτήτων και πλούσιων παραγόντων που θα δώσουν prestige και υποτίθεται λεφτά στο νησί. Τώρα που πιο εύκολα θα παρκάρουν τα φανταχτερά τους κότερα στα φανταχτερά μάρμαρα της παραλίας. Μία προσπάθεια που δεν έγινε για καμία άλλη χρηματοδότηση, όπως του νοσοκομείου, των σχολείων, εξαιρείται βέβαια η παιδική χαρά - φυλακή στα Πευκάκια. Λεφτά που θα μας πουν ότι προέρχονται από άλλα κονδύλια και αναπτυξιακά προγράμματα, που είναι βέβαια διαθέσιμα πάντα yia μαλακίες. Αυτό φαίνεται και από την εντατικοποίηση των έργων για να είναι έτοιμος ο δρόμος να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της «Δημοκρατίας».

Μελετώντας όμως την ίδια την προσωπικότητα που καλούμαστε να υποδεχτούμε και να παρασημοφορήσουμε, εκείνη την ημέρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αδιανόητη αντίφαση. Πρόκειται για έναν πολιτικό που πριν από 7 χρόνια όντας Υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος στα θέματα δημόσιας τάξης έλαβε ξεκάθαρη στάση απέναντι στα γεγονότα που εξελίσσονταν. Τότε μας καλούσε να μην μηδενίζουμε την προσφορά των μπάτσων στην κοινωνία επικαλούμενοι ένα μεμονωμένο γεγονός. Ένα γεγονός που αμυδρά μάλλον του πέρασε από το μυαλό ότι πρόκειται για δολοφονία. Μια κρατική δολοφονία που έφερε την αγανάκτηση και πυροδότησε την εξέγερση με κόσμο να μάχεται κράτος και εξουσία, κόσμο να παλεύει σώμα με σώμα στους δρόμους με τους κρατικούς βασανιστές- δολοφόνους. Την ίδια περίοδο ο ίδιος «κύριος» έβγαζε λογύδρια μέσα στην βουλή-οχυρό τους, μηδενίζοντας ο ίδιος την νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφωνόταν. Τώρα όντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις δολοφονίες στο Αιγαίο μην παίρνοντας θέση.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ήταν ένα γεγονός που προστέθηκε σε μια σειρά δολοφονιών που διαπράττονται από τα κρατικά σκυλιά, είτε φανερών και δημοσιοποιημένων, όπως του Γρηγορόπουλου, είτε κρυφών και συγκαλυμμένων σε κρατητήρια, φυλακές λεωφορεία, σύνορα και γωνιές του δρόμου.

Τέτοιες φιέστες σαν την κυριακάτικη της 6ης Δεκέμβρη είναι ανήθικες και οφείλουν να είναι καταδικαστέες από την πλευρά της κοινωνίας. Η 6η Δεκέμβρη δεν είναι ένα ραντεβού για μας αλλά μια μέρα αγώνα που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον «κύριο» Παυλόπουλο».